Elisa Pesapane

terugkijken: Live interview Cultuur071 (Sleutelstad Radio), Dirk van Delft & Elisa Pesapane over ‘t Had gekund: dialogen tussen Antoni van Leeuwenhoek en Johannes Vermeer

Op 2 februari verschijnt bij Uitgeverij Zoetzuur ‘t Had gekund: dialogen tussen Antoni van Leeuwenhoek en Johannes Vermeer.
Waarin kunst en wetenschap met elkaar in gesprek gaan.

 

Tien gesprekken tussen de twee grootste zonen van Delft, met nawoord en prachttekeningen van Elisa Pesapane, schitterend vormgegeven door Yolanda Huntelaar.

 

Wat bespraken ze op het ijs? Bij de krater van de Delftse donderslag? Wat deed Antoni bij het sterfbed van Johannes?

 

Zaterdag waren Dirk van Delft en Elisa Pesapane te gast bij Cultuur071 van Sleutelstad Radio voor een interview over hun prachtboek ‘t Had gekund, kijk hier de aflevering terug:

https://sleutelstad.nl/video/cultuur071-t-had-gekund/

‘t Had gekund: dialogen tussen Antoni van Leeuwenhoek en Johannes Vermeer.

 

Momenteel nog met korting te pre-orderen via Uitgeverij Zoetzuur

Schilder Johannes Vermeer en wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek hadden zomaar goede vrienden kunnen zijn die elkaar vaak zagen en lief en leed deelden. Sterker nog, Dirk van Delft, voormalig directeur van Rijksmuseum Boerhaave en biograaf van Van Leeuwenhoek, vond er aanwijzingen voor.

Hoe zou dat zijn geweest? Samen met kunstenaar Elisa Pesapane werkte hij het idee uit tot een boek, waarin je de twee volgt terwijl ze elkaar ontmoeten, praten, grapjes maken en leed delen. Het boek heet dan ook ’t Had gekund, Dialogen tussen Antoni van Leeuwenhoek en Johannes Vermeer.

Van Delft vertelt bij Cultuur071 dat hij  begonnen is vanuit de historische feiten en waarschijnlijkheden. “Ze waren even oud, woonden bij elkaar om de hoek en zaten bij elkaar op school”. Veel historische momenten zullen ze beiden beleefd hebben, zoals de Delftse kruitramp. “Ik ging die dialogen schijven en na twee zinnen zag ik het totaal voor me. Daar heb ik heel veel plezier aan beleefd.”

Pesapane voorzag de scenes van sprekende pentekeningen, die steeds iets toevoegen aan de tekst. “Met Johannes en Antoni gaan kunst en wetenschap met elkaar in gesprek. Dat doen wij als makers ook.” Elisa volgde haar eigen associaties.

 

Next Post

Previous Post

facebook, social, social media icon

Copyright © 2015 Elisa Pesapane