Elisa Pesapane

Eerste reacties uit kunst en wetenschap over ’t Had gekund: dialogen tussen Antoni van Leeuwenhoek en Johannes Vermeer

De publicatie is onderdeel van het bijzondere art meets science project van auteur Dirk van Delft, biograaf van Van Leeuwenhoek en oud-directeur van Rijksmuseum Boerhaave, en beeldend kunstenares Elisa Pesapane.

 

Wat moest Antoni van Leeuwenhoek bij het sterfbed van Johannes Vermeer? Hoe leidde hun uitje op het ijs tot het Gezicht op Delft?

 

’t Had gekund biedt een weergave in woord en beeld van tien ontmoetingen op bepalende momenten in het leven van leeftijdgenoten Van Leeuwenhoek en Vermeer. Beiden maakten in hun werk gebruik van optica: Antoni ontdekte microleven, Johannes schilderde De astronoom met Antoni als model.

 

Een schitterend vormgegeven publicatie waarin kunst en wetenschap de dialoog met elkaar aangaan, de natuuronderzoeker zich bedient van fantasie en de kunstenaar zich laat voeden door de wetenschap.

 

 

Over ‘t Had gekund

 

“Wat een fijn boek over Vermeer en Van Leeuwenhoek, over kunst en wetenschap, waarin de kennis van Dirk van Delft en creativiteit van Elisa Pesapane elkaar ontmoeten in de mooie vormgeving van Yolanda Huntelaar. Had het gekund? Het kan!”

 

Steph Scholten, directeur The Hunterian, University of Glasgow

 

*******

 

De kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap vindt zijn weerslag in dit inspirerende boek over twee briljante geesten: Van Leeuwenhoek en Vermeer. De nieuwsgierigheid en creativiteit spat ervan af!

 

Judith Uyterlinde, directeur internationaal literatuurfestival Writers Unlimited

 

*******

 

“Om er nog maar eens een wetenschapper én creatieve denker bij te halen; Albert Einstein: “Eén van de sterkste motieven die de mens naar kunst en wetenschap leidde is de ontsnapping aan het alledaagse.”

 

Samen ontsnapten schrijver Dirk van Delft, kunstenaar Elisa Pesapane en vormgever Yolanda Huntelaar aan het alledaagse en stapten gedrieën in de wereld van de verbeelding, waar Vermeer en Van Leeuwenhoek met elkaar in gesprek gaan.

 

Dit laat maar weer eens zien dat verbeelding vaak nog krachtiger is dan kennis. Kunst en wetenschap komen hier prachtig samen. Niet alleen omdat het had gekund, maar omdat het kan!”

 

Thijs Merkx, bestuurder Integraal Kankercentrum Nederland

 

*******

Momenteel nog met korting te pre-orderen via Uitgeverij Zoetzuur

 

Met deze publicatie, prachtig vormgegeven door Yolanda Huntelaar, slaat een brug tussen het Antoni van Leeuwenhoekjaar 2023 én aanstaand Vermeerjaar 2025.

 

Het komende jaar reizen van Delft en Pesapane met hun ’t Had gekund-lezing door het land.

 

Vanaf maart 2025 wijdt de Oude Kerk in Delft, laatste rustplaats van Van Leeuwenhoek en Vermeer, een  tentoonstelling aan het project.

Next Post

Previous Post

facebook, social, social media icon

Copyright © 2015 Elisa Pesapane