Elisa Pesapane

2 feb: ’t Had gekund; dialogen tussen Antoni van Leeuwenhoek en Johannes Vermeer – Dirk van Delft en Elisa Pesapane

Op 2 februari 2024 lanceren auteur Dirk van Delft en kunstenares Elisa Pesapane ’t Had gekund; dialogen tussen Antoni van Leeuwenhoek en Johannes Vermeer.

 

De presentatie van dit unieke boek vindt plaats bij boekhandel Paagman in Delft.

 

Wat moest Antoni van Leeuwenhoek bij het sterfbed van Johannes Vermeer? Hoe leidde hun uitje op het ijs tot het Gezicht op Delft?

 

 
’t Had gekund biedt een weergave in woord en beeld van tien ontmoetingen op bepalende momenten in het leven van Van Leeuwenhoek en Vermeer.

 

Een schitterend vormgegeven publicatie waarin kunst en wetenschap hand in hand gaan, de natuuronderzoeker zich bedient van fantasie en de kunstenaar zich laat voeden door de wetenschap.

 

bestel hier uw exemplaar van ‘t had gekund.

 

 

 

Antoni ontdekte microleven, Johannes schilderde De astronoom met Antoni als model.

 

De leeftijdgenoten maakten in hun werk beiden gebruik van optica: Van Leeuwenhoek als microscopisch onderzoeker, Vermeer als schilder.

 

In ’t Had gekund gaan ze op verrassende locaties met elkaar in gesprek over zaken die hen op dat moment beroeren.

 

De twee grootste zonen van de stad Delft verkenden en creëerden nieuwe werelden.

 

Johannes speelde met licht, schaduw, kleur en transparantie en deed ontdekkingen die zijn schilderijen een unieke zeggingskracht geven. Antoni was ontdekkingsreiziger in de microwereld.

 

Beiden lieten hun verbeelding de vrije loop, waagden zich buiten de gebaande paden en bleken zeer precieze waarnemers.

 

Twee meesters op het gebied van kunst en wetenschap maar even zo goed mensen van vlees en bloed, met elkaar verbonden door licht.

 

Dit bijzondere project is een samenwerking tussen auteur Dirk van Delft, biograaf van Van Leeuwenhoek en oud-directeur van Rijksmuseum Boerhaave, en beeldend kunstenares Elisa Pesapane.

 

In ’t Had gekund houden ze vast aan de historische feiten én aan de aanname dat Van Leeuwenhoek en Vermeer van jongs af aan goede vrienden waren en elkaar regelmatig tegen het lijf liepen in Delft en Amsterdam.

 

“Een biografie bestaat uit een geboortedatum, een sterfdatum, en verder fictie”, parafraseerde de Zwitserse ‘wat als’-historicus Lukas Burkart onlangs in NRC de socioloog Pierre Bourdieu.

Docu-fictie. Precies waar we nu zo dol op zijn.

Met deze publicatie, prachtig vormgegeven door Yolanda Huntelaar, slaan Dirk van Delft en Elisa Pesapane een brug tussen het Antoni van Leeuwenhoekjaar 2023 én aanstaand Vermeerjaar 2025.

 

Het komende jaar reizen zij met hun ’t Had gekund-lezing door het land. Vanaf maart 2025 wijdt de Oude Kerk in Delft, laatste rustplaats van Van Leeuwenhoek en Vermeer, een  tentoonstelling aan het project.

Next Post

Previous Post

facebook, social, social media icon

Copyright © 2015 Elisa Pesapane