Elisa Pesapane

DE 51 VROUWEN VAN BERGEN- Luxe cahier en expositie 19 april – 10 mei 2022

In ‘De 51 vrouwen van Bergen’ wordt de lezer-kijker meegenomen in de rijkdom van het vermaarde kunstenaarsdorp in Noord-Holland en haar bijzondere vrouwen. In een luxe cahier in cassette passeren vrouwen van vaak nationale en internationale allure op een unieke wijze de revue.

 

Tijd: Vanaf dinsdag 19 april 2022, vanaf 09.00 uur
Plaats:
Eerste Bergensche Boekhandel, Oude Prinsweg 11, 1861 CS Bergen (N.-H.)


‘The 51 women of Bergen’ Exhibition and book on 51 special women.
All accomplished in various fields of work -from the arts to sports and science – all from Bergen N.H.

Al meer dan een eeuw trekt Bergen (N.-H.) een grote verscheidenheid kunstenaars aan. Kunstschilders, beeldhouwers, fotografen, (kinderboeken)schrijvers en musici vonden en vinden inspiratie in het dorp, de natuur en het landschap.

Bergen kan zich bovendien beroemen op een opvallende reeks vrouwen die soms tot ver over de landsgrenzen vermaardheid verwierven: niet alleen in de kunst, maar ook in de sport, de dans, de filosofie en de wetenschap. 51  vrouwen, van 1884 tot nu, die topprestaties leverden, inspireerden en grenzen verlegden.

Van al deze vrouwen brengen tekenares Elisa Pesapane en tekstschrijver Bob Polak er 51 op unieke wijze in beeld.In ‘De 51 vrouwen van Bergen’ worden onder anderen geportretteerd:

 

 

DE 51 VROUWEN VAN BERGEN

Tekst en samenstelling Bob Polak
Tekeningen Elisa Pesapane

Vormgeving Yolanda Huntelaar / Werkplaats Amsterdam
Winkelprijs € 75,-

Ingelijste, originele portrettekeningen in potlood (40 x 30cm.) € 275,-

ISBN 978-90-830200-0-6 / NUR 320

 

O.a. verkrijgbaar bij de Eerste Bergensche Boekhandel.
Ook te bestellen via Uitgeverij Zoetzuur, www.uitgeverijzoetzuur.nl

 

Bob Polak (1947) is schrijver-publicist van diverse publicaties, o.a. over Bergen (N.-H.), zoals Bouwkunst in Bergen. De villa’s van vandaag (2013) en Hier ligt Hemelrijk. Schrijvers, schilders en anderen begraven in Bergen (2013). Bob Polak stelde in 2016 Leesbaar Bergen samen, de plattegrond van het kunstenaarsdorp en omgeving opgebouwd uit meer dan 400 citaten.

 

Elisa Pesapane (1979) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en Italiaanse Letterkunde aan de Universiteit Leiden. Haar werk wordt getypeerd als ‘tragikomedieën geschreven met beelden in plaats van woorden’. Het zijn verhalen over geboorte en verwachting, vreugde, verhoging, schaamte, mislukking, dood, hoop en wanhoop. Pesapane beeldt het theater van het leven en zijn bewoners af met een expressieve kracht die haar achtergrond als literair tekenaar en portrettist onthult. Haar werk maakt deel uit van kunstcollecties in  binnen- en buitenland. Tot 19 juni 2022 is in het Literatuurmuseum Liefde na Auschwitz te zien, tentoonstelling en boek i.s.m. Arnon Grunberg.

 

Yolanda Huntelaar (1974), Werkplaats Amsterdam, is grafisch ontwerper. Na haar opleiding aan de Rietveld Academie was zij verantwoordelijk voor projecten variërend van websites en brochures tot omvangrijke boekproducties zoals zowel De Grote Van Gogh (2015) als De Grote Gauguin Atlas (2018), Handig Literatuurboek (2016) en de revisie van de jeugdwoordenboeken van Van Dale (2016). Yolanda Huntelaar bedacht de vorm en componeerde Leesbaar Amsterdam (2015), Leesbaar Bergen (2016) en Leesbaar Groningen (2018).

 

Next Post

Previous Post

facebook, social, social media icon

Copyright © 2015 Elisa Pesapane