Elisa Pesapane

Liefde na Auschwitz op de Beurs van Bijzondere Uitgevers 5.12.2021 Paradiso Amsterdam

Elisa Pesapane & Liefde na Auschwitz op de Beurs van Bijzondere Uitgevers 2021 in Paradiso Amsterdam (stand 48).

 

Tijdens de beurs wordt Elisa Pesapane geïnterviewd in de kelder van Paradiso over haar boek ‘Liefde na Auschwitz. Op reis met de verslinders en verslondenen van Arnon Grunberg’ 
Foto’s Elisa Pesapane: Eva van Heijningen

 

Paradiso Amsterdam / Beurs van Bijzondere Uitgevers

Zondag 5 december 2021 12:00 tot 15:00
Weteringschans 6-8, 1017 SG, Amsterdam

 

‘Liefde na Auschwitz. Op reis met de verslinders en verslondenen van Arnon Grunberg’ door Elisa Pesapane, met een nawoord van Arnon Grunberg is verkrijgbaar via www.uitgeverijzoetzuur.nl of uw lokale boekhandel. 

 

The Paradiso Amsterdam bookfair. Elisa Pesapane and colleagues will be participating again on december 5th. Pesapane will be interviewed live during the Paradiso Bookfair program on her book ‘Love after Auschwitz’.

 

 

 

Kees Schafrat, Boekhandel Broekhuis
Liefde na Auschwitz: een biografisch monument in woord en beeld. Must voor alle Grunberg (én Pesapane) fans!

 

Daan van der Valk, Athenaeum Boekhandel

Het gebeurd  niet vaak; twee bijzondere kunstenaars slaan de handen ineen, een schilder en schrijver maakten het kunstwerk ‘Liefde na Auschwitz’. Een Indrukwekkend en bijzonder boekwerk dat je alleen maar kan koesteren.

 

Cor Wiersma, Boekhandel LOS

Het regent loftuitingen over dit werk, ook ik doe een duit in het zakje. Wat een prachtig werk, Elisa Pesapane. Prachtig vormgegeven. Voor Grunberg fans een must.

 

Paradiso Beurs van Bijzondere Uitgevers 2021


Ruim honderd uitgevers en makers uit Nederland en België verkopen op zondag 5 december voor de 44ste keer kunstboeken, (vertaalde) literaire parels, dichtbundels, self publishing uitgaven, literaire non-fictie, unieke (papieren) objecten, riso- of zeefdrukprints op de Beurs van Bijzondere Uitgevers in alle zalen van Paradiso.

Wat deze uitgevers en makers verbindt is dat zij authenticiteit, creativiteit en eigenzinnigheid hoog in het vaandel dragen. Deze veelal specialistische uitgevers en makers hebben weliswaar een relatief kleine bijdrage aan het Nederlandstalige (boeken)aanbod, hun bijzondere uitgaven zijn artistiek en kwalitatief zeer hoogwaardig en met bijzonder veel aandacht voor het maakproces en het materiaal gemaakt. Elke belangrijke Nederlandse auteur en kunstenaar heeft in de loop van zijn of haar loopbaan bij deze uitgeverijen gepubliceerd.

 

 

Routebeschrijving Paradiso en tips

 

Na binnenkomst in de Grote Zaal slaat u direct linksaf. Daar staan de niet te vermijden stands: 49. Uitgeverij Zoetzuur 48. Elisa Pesapane en Propria Cures ; 47. Max de Jong Genootschap i.o.; 46. De God van Nederland. Wat is verder nog interessant in de Grote Zaal? 14. C.J. Aarts en Marijke van Etten; 41. De Zingende Zaag van George Moormann. Op de gaanderij: 61. Piet Schreuders (o.a. Poezenkrant, FURORE)

 

 

De Beurs van Bijzondere Uitgevers is het langstlopende programma in Paradiso. De eerste editie vond in 1977 plaats. Boek hier uw ticket voor 5 december. 

Over Liefde na Auschwitz. Elisa Pesapane & Arnon Grunberg
Alternatieve biografie en autonoom kunstwerk

 

Een verzoek voor een portret van Arnon Grunberg mondde uit in een veel omvangrijker project. Een gesamtkunstwerk van schilder en schrijver waarvoor de eerste vijftig levens- en werkjaren van Arnon Grunberg het materiaal vormen. Samen met Pesapane stelde hij een lijst op van personen die een rol in zijn leven speelden en die – in tekst en beeld- geportretteerd zouden worden. Personen die al eerder als personages in zijn literaire werk hadden gefigureerd en die, inclusief Arnon zelf, nu ook Elisa Pesapanes personages zouden worden.

 

Elisa Pesapane schilderde een monumentaal drieluik op paneel en schreef een bijbehorend boek: ‘Liefde na Auschwitz. Op reis met de verslinders en verslondenen’ van Arnon Grunberg.

Grunberg stimuleerde Pesapane om de verhalen van de ontmoetingen en poseersessies uit te schrijven. Het verslag hiervan laat zien hoe dun de scheidslijn tussen realiteit en fantasie kan worden wanneer je een verhalenverteller op bezoek krijgt.

 

Het boek heeft een bijzondere vorm, die net als het drieluik vooral geïnspireerd is door het 18de-eeuwse pronkpoppenhuis van koopmansvrouw Sara Rothé in het Frans Hals Museum in Haarlem:
het is een uitklapversie van het schilderij met legenda voor de personen en personages. In het hart hiervan ligt de tekst besloten; de handleiding bij het geschilderde drieluik. Het geheel is vormgegeven door Yolanda Huntelaar en voorzien van een nawoord door Arnon Grunberg.

 

Het drieluik ‘Liefde na Auschwitz’ is tot 10 april 2022 te zien in het Literatuurmuseum in Den Haag.

Next Post

Previous Post

facebook, social, social media icon

Copyright © 2015 Elisa Pesapane