Elisa Pesapane

Elisa Pesapane & Koenraad Tinel Galerie Année / Stripdagen Haarlem 1–23 juni 2024

Het toeval én bovenal het grootste stripfestival van Nederland en Vlaanderen, STRIPDAGEN HAARLEM, zorgden voor een ontmoeting tussen het werk van twee kunstenaars met ieder een eigenzinnige en krachtige beeldtaal: Elisa Pesapane en Koenraad Tinel.
Een ontmoeting die je moet zien en ervaren.

 

 

31 mei om 17:00 uur zal deze bijzondere tentoonstelling officieel worden geopend door Dirk van Delft, oud-directeur Rijksmuseum Boerhaave en biograaf.

 

 

Galerie Année, Gedempte Oude Gracht 33, 2011 GL Haarlem
Openingstijden: Do, vrij & za 11:00 -17:30 uur.
De eerste zondag van de maand van 13:00-17:00 uur.
Tijdens de Stripdagen op 1 en 2 juni van 10:00 – 17:30 uur.

 

Stripdagen Haarlem: zaterdag 1 en zondag 2 juni bruist de stad Haarlem. Op meer dan 30 locaties vinden tijdens het festival tentoonstellingen, lezingen, workshops, masterclasses, muziekoptredens en theater- en filmvoorstellingen plaats.

 

Bij Galerie Année zijn sculpturen, tekenwerk, schilderijen van Elisa Pesapane en Koenraad Tinel te zien en te koop, maar ook werk uit hun verschillende publicaties als ‘Bombong, de kleine reus’ (Pesapane met Drs.P en Ivo de Wijs, 2022, Zoetzuur) en Tinel zijn ‘Scheisseimer’, getekende herinneringen aan een oorlog, (2023, Oogachtend). Deze publicaties zijn samen met andere titels van beider hand ook in de galerie verkrijgbaar (Meer info over de publicaties in noot voor de pers)

 

Signeersessies: Op 1 & 2 Juni signeren beide kunstenaars hun boeken in galerie Année. Op 1 juni van 14.00 – 17.00 en op 2 juni 15.00 tot 17.00 uur.

 

Koenraad Tinel (1934), die dit jaar zijn 90ste verjaardag vierde, is een Belgisch beeldhouwer en tekenaar. Zijn tekeningen en vaak monumentale sculpturen, die delven in de oermaterie van mythologieën, sprookjes en verhalen, worden veelvuldig in binnen- en buitenland tentoongesteld.

 

 

Gent, 10 mei 1940. Koenraad is zes jaar oud als het Duitse leger België binnenvalt. Zijn familie is nazigezind en collaboreert zwaar met de bezetter. Bij de landing in Normandië slaat het gezin op de vlucht naar Duitsland. Een tocht die langs de verschrikkingen van de oorlog leidt naar een klein dorpje, niet ver van de Tsjechische grens. Als de Russen komen, moet de familie opnieuw vluchten, in omgekeerde richting. Met niet veel meer dan een emmer ter ontlasting.
Die Scheisseimer werd de mal voor een verhaal dat Koenraad Tinel in 2009 een eerste keer uit zijn lijf dreef, nadat het ruim zestig jaar diep onder zijn huid opgeborgen zat. Het bleek een noodzakelijk boek vol donkerte en mededogen, hartverscheurende ervaringen en verwoestende ontnuchtering. Een niet af te schudden verhaal, dat, in de loop van de vijftien jaar die volgden, door nieuwe ontmoetingen, oude vriendschappen en hervonden herinneringen is blijven uitdijen en verdiepen. En waarmee Koenraad Tinel vandaag nog dichter bij de rauwe kern kruipt die onuitwisbaar in de kunstenaar woont én onverwerkt in de samenleving doorleeft.

 

Elisa Pesapane (1979) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en Italiaanse Letterkunde aan de Universiteit Leiden. Haar werk dat merendeels bestaat uit monumentaal tekenwerk, schilderijen op paneel (regelmatig onderdeel van installaties) wordt getypeerd als ‘tragikomedies geschreven met beelden in plaats van woorden’. Het

 

ijn verhalen over geboorte en verwachting, vreugde, schaamte, mislukking, dood, hoop en wanhoop.
Pesapane beeldt het theater van het leven en zijn bewoners af met een geheel eigen expressieve kracht en prachtig handschrift, dat een losse en technisch vaardige tekenhand moeiteloos combineert met een scherp observerend vermogen.

 

 

Next Post

Previous Post

facebook, social, social media icon

Copyright © 2015 Elisa Pesapane